Keresztszemes minták és tervezésük - Éva kézimunka
Üdvözöljük
Keresztszemes terv

Keresztszemes minták és tervezésük


Ha most ismerkedsz a keresztszemes kézimunka világával, akkor eleinte kisebb méretű, kevés szín felhasználásával készülő mintákat válassz. Viszont ha túl vagy már egy-két, egyszerűbb keresztszemes munkán, ritkán gabalyodik össze a hímző fonal, és elég biztosan megy az öltögetés, akkor épp itt az ideje, hogy összetettebb keresztszemes mintákkal is megpróbálkozz, sőt, akár saját magad is megtervezheted következő keresztszemes alkotásod mintáját.


A különböző keresztszemes minták nehézségi foka


Ahogy egyre könnyebben megy a keresztszemesek kivarrása, úgy próbálkozhatsz egyre több színből álló, egyre összetettebb keresztszemes mintákkal. Ezzel pedig számtalan új lehetőség nyílik meg előtted! Kiválaszthatod azokat a témájú és szín összeállítású mintákat, amelyek a legközelebb állnak egyéni ízlésedhez, és otthonod színösszeállításához. Ha most kezdenél bele életed első keresztszemes mintájának kivarrásába, akkor válassz valamilyen egyszerűbb, és kisebb méretű mintát, hogy hamar és könnyen jöjjön az első sikerélmény. Ha ez jól ment, akkor válassz egy kicsit nagyobb, vagy több színből álló minták, néhány ilyen után pedig már érdemes belevágnod életed első igazán rafinált, sok-sok színárnyalatból álló keresztszemes mintájának.


Keresztszemes kellékPéldául, ha nagyon szereted az állatokat, vagy állatokért rajongó ismerősöd szeretnéd meglepni, viszont még kezdő vagy a hímzés terén, akkor először válassz egy kisebb méretű, könnyen és gyorsan elkészíthető keresztszemes mintát, például egy komplett kis kulcstartó készletet, amit itt találsz webáruházunkban.Ha szereztél mér egy kis gyakorlatot, akkor kicsit nagyobb kézügyességet és főleg türelmet igénylő keresztszemes mintákba is belevághatsz, sőt, akár saját házi kedvenced keresztszemes mását is elkészítheted, webáruházunkban sokféle kutyafajtát megtalálsz az egyes gyártók állatmintái között.Ha már elég gyakorlatot szereztél, akkor pedig jöhetnek az akár tucatnyi színárnyalatot igénylő, bonyolultabb, de ezáltal különlegesebb felületeket eredményező keresztszemes minták, mint amilyen például ez a vidám, delfineket ábrázoló minta, amit itt találsz meg nálunk.


Keresztszemes minták típusai


Szerencsére óriási a keresztszemes minták és készletek száma. A gyártók igazán elkényeztetnek bennünket, akár tájképet, akár vallási témájú keresztszemest vagy rajzfilmfigurát szeretnénk hímezni. Hagyományos és modern keresztszemes minták között is válogathatunk, így minden korosztály megtalálhatja a neki való mintát, akkor is, ha már több évtizede megismerkedett a keresztszemessel, és akkor is, ha ez csak egy-két hónapja történt meg.


Összefoglaljuk a leggyakoribb keresztszemes minták típusait, és megmutatjuk, hogy a webáruházunkban hol találod meg a kedvenceid komplett, a fonalakat is tartalmazó készlet formájában (de nem az összeset, mert gyártónként csoportosítjuk a keresztszemes készleteket, ezért, ha nagyon érdekelnek például a csendéletek, akkor nézz körbe a többi gyártó termékei között is!)

A keresztszemes minták szépségét nem csak falikép formájában élvezheted, hanem használati tárgyakat is készíthetsz: keresztszemes terítőket, szalvétákat, konyharuhákat, kötényeket.


Hogyan varrd ki a különböző típusú keresztszemes mintákat ahhoz, hogy a lehető legszebb eredményt kapd?


A keresztszemes hímzés elsőre egyszerűnek tűnik, és végülis tényleg nem túl bonyolult, viszont itt is megvannak azok az apró kis trükkök és fogások, amiktől egyenletesebb és ezáltal profinak ható lesz a kivarrott keresztszemes mintád! Most az egyik legfontosabb ilyen kis trükköt osztjuk meg Veled, amit a minta típusától függően érdemes alkalmazni. Ez a trükk abból áll, hogy a minták kivarrását a hangsúlyos részeken érdemes elkezdeni, ott, ahol a kép központi figurái, mintái vannak. Hogy miért olyan fontos ez, és hogyan lesz ettől szebb a végeredmény?


Nézzünk például egy olyan mintát, ahol egy réten táncol egy női alak. Ebben az esetben a mintát kezd el a női alaknál kivarrni! Ha nem így tennél, hanem kívülről, az anyag szélétől haladnál befelé, akkor fennállna a veszély, hogy a középen lévő hangsúlyos mintánál nem jönne ki pontosan az öltések száma. Nagy gondot nem okoznál ezzel sem, viszont pontatlanabb lenne tőle az elkészült munkád. Tehát érdemes mindig a keresztszemes minta lényegi részénél kezdeni: állatmintáknál például az állat arcával, csendéletnél magával a virágcsokorral, a rajzfilmfigurák arcával, konyhai mintáknál a gyümölcsökkel és bögrékkel.


Keresztszemes mintafüzetek


Ha úgy érzed, nehéz kiválasztani a számodra ideális keresztszemes mintát, akkor a keresztszemes mintafüzetek jelenthetik a megoldást, amelyek több tucat mintát tartalmaznak egyszerre. Így akár több keresztszemes alkotást is készíthetsz, vagy akár az idők során mindegyiket meghímezheted. A komplett, minden szükséges eszközt tartalmazó keresztszemes készletekhez képest itt annyi a különbség, hogy Neked kell beszerezned a kongrét, amire a hímzést készíted és a különböző színű fonalakat is, viszont ezzel a szabadságod is nagyobb, mert kedved szerint módosíthatsz akár a keresztszemes minták színein!


A keresztszemes minták tervezése


Ha az óriási kínálat ellenére sem találod meg álmaid keresztszemes mintáját, akkor sincs semmi veszve, akár Te magad is belefoghatsz mintatervezésbe, ami elég pepecselős feladat tud lenni, de mégis vannak, akik bevállalják. És ma már léteznek olyan keresztszemes mintatervező programok is, amelyek segítségével néhány egyszerű lépésben akár egy családi fotót is átkonvertálhatsz leszámolható keresztszemes mintává. Ezekben az esetekben Neked kell beszerezned a kongrét és a fonalakat.

A kosár üres!