Keresztszemes minták régen és ma - Éva kézimunka
Üdvözöljük
Keresztszemes minták régen és ma

Keresztszemes minták régen és maEgészen mást értettek régen a keresztszemes minták alatt, mint napjainkban. Egy-két száz évvel ezelőtt még főleg geometrikus ábrázolások és virágdíszek jelentették a mintát, ma pedig már azon sem csodálkozunk, ha valamely modern festő részlet gazdag alkotását, vagy egy híres rajzfilmfigura népszerű alakját hímezhetjük meg. Cikkünkben összefoglaljuk, milyenek voltak régen a keresztszemes minták – és hogy milyenek ma.


A legismertebb magyar népi keresztszemes hímzések, tájegységek szerint:


- Tardi keresztszemes: levelek, szívek, madarak, csillagok, mértani alakzatok és virágos kosarak adták ennek a tájegységnek a főbb motívumait, amelyek elkészítéssel előszeretettel használták a piros színt, de a kék, később a zöld, a sárga és a fekete sem volt ritka.


- Tiszavidéki keresztszemes: ennek a tájegységnek a különlegessége az, hogy az öltések részben takarták egymást, így tömöttebb, erőteljesebb hatást értek el vele. a piros mellett előszeretettel használták a fekete és a barna színeket is az élőlényeket gyakran felvonultató mintákon


- Beregi keresztszemes: a keresztszemes hímzés hagyományai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből erednek, így nem csoda, hogy a beregi keresztszemesről szinte mindenki hallott már, aki érdeklődik valamelyest a hímzések iránt. Az igen dekoratív, piros és kék színű minták a virágok és a geometrikus formák ötvözéséből jöttek létre.


Aki napjainkban szeretne belefogni a keresztszemes hímzésbe, az a fentiektől meglehetősen eltérő mintákkal találkozhat a kézműves áruházak kínálatában. Több ezer modern, kivarrható minta várja ugyanis a kézműveseket: csodaszép tájképek, csendéletek, modern festmények, horoszkóp jelképek, japán jelek, filmsztárok, vagy rajzfilmsztárok is kaphatók – keresztszemes formában leszámolva. Persze, akinek fontos a hagyománykövetés, munkájában továbbra is megjelenítheti a népi elemeket.

A kosár üres!