Keresztszemes kézimunkák- Játék a színekkel - Éva kézimunka
Üdvözöljük
Keresztszemes kézimunka

Keresztszemes kézimunkák - játék a színekkelA keresztszemes kézimunkák elkészítése során a legnagyobb szabadságunk a színek megválasztásában van – ha előre gyártott keresztszemes minta mellett döntünk, akkor valószínűleg már eleve a nekünk tetsző színekkel kivarrható keresztszemest keressük, ha pedig saját mintát tervezünk, akkor teljes a szabadság a színek megválasztásában. Mivel egy-egy keresztszemes kép elkészítése során hosszú órákon át nézzük a készülő képet és a fonalakat, a színek mindeközben jelentős hatást gyakorolnak hangulatunkra és érzelmeinkre. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan hatnak ránk a különböző színek.


Piros: rendkívül erőteljes szín, mely intenzív hatást gyakorol ránk keresztszemes hímzés közben. Energiát ad, feltölt és szenvedélyt sugall. A szerelem és az intenzív érzelmek színe. Enyhén megemelheti a légzésszámot és a pulzust is. Erősen figyelemfelkeltő hatású, ezért azok a keresztszemes minták, amelyek sok piros fonal felhasználásával készülnek, magukhoz vonzzák a tekintetet.


Citromsárga: a piros mellett a sárga a másik igen erőteljes figyelemfelkeltő hatású szín, az erőteljesebb árnyalatainak felhasználásával készülő keresztszemes képek nappalink középpontjává válhatnak. A citromsárga élénk árnyalatai fokozzák a boldogságot és az életörömöt, energiát adnak, ugyanakkor a sápadtabb fakó sárgák lehangolhatnak.


Narancssárga: a mediterrán életérzést sugárzó narancssárga egyesíti a piros erőteljes energiáit a citromsárga örömével. Barátságos és vidám hangulatokat ébreszt, a gyerekek különösen rajonganak érte. Ha sok narancssárga fonalat használunk a keresztszemes mintánk elkészítéséhez, szinte biztos, hogy hangulatunk felfelé kezd ívelni.


Barna: a föld elem színe, nyugalmat, stabilitást, megértést sugároz. Ha csak a barna különböző árnyalatait választjuk keresztszemes kézimunkánk elkészítéséhez, akkor megvan a veszélye, hogy túl komor, vagy netán régies, jellegtelen hangulata lesz a képnek. A különböző színek kombinálásával, vagy egy különleges mintával ellensúlyozhatjuk ezt a hatást.


Kék: a víz és az ég színe, nyugalmat, békét, tisztaságot sugall, és a tágasság érzetét kelti. A keresztszemes minták elkészítésének nyugodt hangulatát tovább fokozhatjuk, ha sok kék színű fonallal dolgozunk.


Zöld: a fák, a növények és a természet színe, nyugalmat és természetességet sugall. Manapság az öko, bio életmód és a környezetvédelem is eszünkbe jut róla. Keresztszemes kézimunkák készítésénél a fonalak természetességét is tovább erősíti.


Lila: a kiegyensúlyozottság, a vallásosság és a spiritualitás színe. Megteremti az érzelmek és a gondolatok közötti egyensúlyt. Vallási és spirituális témájú keresztszemes mintákhoz ideális választás.


Rózsaszín: a gyengédség, a szeretet és a gyógyulás színe. Ideális választás kislányos babaszobákba készülő keresztszemes alkotásokhoz.


A különböző színek hatásait befolyásolja az is, hogy milyen fonalakkal dolgozunk. A színátmenetes anyagok egyfajta vidámságot és szabadságot sugallnak, a selyemfényűek a nőiességet, lágyságot fokozzák, és felerősítik a színek által életre keltett keresztszemes hangulatokat. Létezik ma már olyan különleges illatosított hímzőfonal is, ami különleges illatokat áraszt, és így a gyönyörű színek mellett az olyan finom illatokban is gyönyörködhetünk, mint amilyen a vanília, a rózsa, a csokoládé vagy éppen a levendula.

A kosár üres!