Keresztszemes kézimunka -, a keresztszemes hímzés története és technikája, a hímzés kezdése Éva kézimunka - keresztszemes minták
Üdvözöljük
A keresztszemes kézimunka

Keresztszemes kézimunka


Cikkünkben minden, a keresztszemes kézimunkák elkészítéséhez szükséges kezdő technikát megtalálsz, de ha haladó vagy, akkor is találkozhatsz itt számodra eddig ismeretlen tippekkel és trükkökkel. Ismerkedj meg Te is a keresztszemes hímzés rejtelmeivel, és díszítsd otthonod falait az általad készített csodaszép keresztszemes hímzésekkel, és ajándékozd meg szeretteid is valódi „home made” ajándékokkal! Emellett a keresztszemes kézimunka történetét is megismerheted.


Napjainkban újra fénykorát éli a keresztszemes hímzés. Aki utoljára csak a nagymamája keresztszemes alkotásait látta, bizony elcsodálkozik, ha meglátja, hogy milyen modern képek is készíthetőek ezzel a hagyományos technikával. Hogy honnan is ered ez a hímzésfajta? Mielőtt belevágnánk a technika ismertetésébe, röviden bemutatjuk a technika eredetét.


A keresztszemes hímzés története


Maga a hímzés valószínűleg Ázsiában alakult ki elsőként, és az ókorban már szinte az egész világban elterjedt volt. Feltehetően a ruhák különböző részeinek összevarrását mintegy továbbfejlesztve jött létre. Az első, fennmaradt keresztszemes alkotás Egyiptomból származik, és időszámítás szerint 500 körül készíthették, nem sokkal később pedig Kínában is elterjedt, ahonnan pedig átterjedt a Közel-Keletre, majd Európába. A jó öreg kontinensen az első fennmaradt keresztszemes hímzés a 7. században készült, Angliában. Kezdetben a felsőbb rétegek ruházatát díszítették vele, csak 8-900 évvel később terjedt el a szegényebb társadalmi csoportokban. Hazánkban a 18. században lett népszerű, a lányneveldékben kötelező keresztszemes órákat is bevezettek. Többek között terítők, takarók, ágyneműhuzatok díszítésére használták ekkor, a ma legnépszerűbb faliképek később váltak széles körben elterjedté. És hogyan készül a keresztszemes hímzés?A keresztszemes hímzés technikája


Ez a hímzési technika lényegében egymást keresztező lapos öltésekből áll. Egész pontosan mindegyik öltés két olyan átlós öltésből áll, amelyek egymást keresztezik. A technikát akár gyerekek (abban az életkorban, amikor már biztonságosan tudnak bánni a tűvel) is megtanulhatják. Nem nagy ördöngösség az egész, viszont türelem és kitartás az mindenképpen szükségeltetik hozzá. Többféle alapanyagra, és többféle fonalból is készíthető keresztszemes hímzés, ma már mindenki megtalálhatja azokat a kellékeket, amelyek segítségével a leggördülékenyebben megy neki az alkotás.


Hogy hogyan kezdj neki a keresztszemes hímzésnek?


Első körben szerezd be a szükséges kellékeket. Erről bővebben olvashatsz a Keresztszemes kézimunka kellékei című cikkünkben. Webáruházunkban könnyen, otthonról beszerezhetsz mindent, amire szükséged van, rengeteg keresztszemes minta, készlet és alapanyag között válogathatsz.


Miután beszerezted az anyagot, szegd be kézi vagy gépi varrással, vagy esetleg ragasztással. A mintát az anyag közepétől érdemes elkezdeni, különösen akkor, ha a kép közepén van a hangsúlyos minta (és ez többnyire így van, általánosságként elmondható, hogy arcképeknél, figurális keresztszemes mintáknál mindenképp érdemes az anyag közepén elkezdezni a kivarrást). Ha az anyag széléről kezdesz, akkor fennáll a veszély, hogy a középen lévő hangsúlyos mintánál nem fog pontosan kijönni az öltések száma, nagy gondot nem okozol ezzel, viszont pontatlanabb lehet tőle az elkészült munkád!


A tipikus, leggyakrabban használt keresztszemes öltések készítése: ahogy a neve is sejteti, „X” alakú keresztöltéseket varrunk az anyagra. Először az X-ek egyik átlós szárából varrjál fel egy sort az anyagra, majd a sor végén fordulj vissza, és vidd fel a keresztszemes öltések másik szárát is! Elsőre talán kicsit összetettnek tűnik, de kezd csak el, és egy-két óra múlva már kezd automatikussá válni! A jó hír, hogy ezt az egy öltést ismerve már csodásabbnál csodásabb keresztszemes alkotásokat készíthetsz magadnak és szeretteidnek!


Fél kereszt öltés:
ez még a keresztöltésnél is egyszerűbb öltésfajta, gyakorlatilag az X egyik átlóját dolgozzuk csak rá az anyagra. Előnye, hogy kétszer olyan gyorsan haladhatsz vele, mintha keresztöltésekkel dolgoznál. Szintén fél kereszt öltésnek hívják, mikor egy egységnégyzetre nem egy, hanem kettő keresztöltést varrunk fel (két keskenyebb „X”-et kapunk így). Ez az öltéstípus elég macerás, nem is alkalmazzuk túl gyakran.


1/4-ed és 3/4-ed öltések: haladóbb öltéstechnika, amivel pontosabbá teheted a keresztszemes alkotásodat, illetve az aprólékosabb munkáid szebbek lesznek, ha beveted őket. Lehetővé teszik, hogy egy keresztszemes egységnégyzeten belül kétféle színt használj (például két háromnegyed öltést egymás mellett), így a végeredmény nem lesz négyzetes hatású.Mikor elkészültél a keresztszemes mintád kivarrásával, a hátoldalon varrd el a szálakat! Ezután nincs más hátra, mint a keretezés, és máris kiteheted az elkészült képet a falra!
Tekintsd meg webáruházunk kínálatát, amelyben mindenki megtalálhatja a neki tetsző, otthonába illő keresztszemes mintákat: tájképek, állatok, horoszkóp jelek, konyhai minták, romantikus jelenetek, ünnepi életképek, mesevárosok látképe mind-mind megtalálható nálunk.

A kosár üres!