Hibák a gobelin varrásnál - Éva kézimunka
Üdvözöljük
Gobelin hibák és nehézségek

Hibák és nehézségek a gobelin varrásnál


Aki még nem próbálta a gobelin hímzést, csak elképelései vannak róla, annak elsőre túlságosan könnyűnek tűnhet a technika. Van igazság abban, hogy egy kis gyakorlás és néhány kivarrt minta után nem okoz problémát a gobelinvarrás, mégis érdemes odafigyelni azokra a kényes területekre, amelyek elronthatják alkotásunkat. Hogy mik is ezek a gyenge pontok?


  • túl feszes öltések: a gobelinek kivarrása közben fontos odafigyelni arra, hogy egyenletes – amolyan se nem túl feszes, se nem túl laza - öltésekkel dolgozzunk. A túl szoros öltéseknél fennáll ugyanis az a veszély, hogy összehúzzuk vele az anyagot, és a kész gobelin egyenetlenné válik.

  • színek és kódjelek: ha nem figyelünk eléggé oda, könnyen belegabalyodhatunk a különböző színes fonalak és a kódjelek között. A gobelin mintákban és készleteknél legtöbbször kódjelekkel jelölik azt, hogy a munka adott területeit milyen színekkel javasolt kivarrni, ha ebben tévesztünk, akkor a kész gobelin képünk nem fog egyezni az előfestett mintával, és legtöbbször nem előnyére lesz a változás.

  • nem megfelelő színek: a színválasztás elsődleges szempont a gobelinek kivarrásánál. Az előre gyártott mintáknál többnyire a színek is adottak. Ha nem rendelkezünk kiváló szépérzékkel, érdemes az eredeti ajánlásoknál maradni, ugyanis kisebb eltérések, vagy egy-egy előnytelen színkombináció nagymértékben ronthat az elkészült alkotáson. És ki az, aki a hosszú gobelin varrással töltött órák után elégedett lenne egy nem túl előnyös képpel? Ha otthon érezzük magunkat a színek világában, akkor viszont bátran kísérletezzünk a színekkel, mert a jól sikerült színösszeállításoknak köszönhetően egyedi és különleges gobelin képeket készíthetünk. Jó tudni, hogy az sem lényegtelen szempont, hogy milyen hímzőfonalakkal dolgozunk. Egy nem túl jó minőségű fonal tompább színei sokat ronthatnak a gobelin képek összhatásán.

  • minták nem megfelelő kivarrása: sokan nem tudják, hogy közel sem mindegy, milyen sorrendben varrjuk ki a gobelin kép különböző területeit. Ha nem alkalmazkodunk az adott mintához, akkor könnyen keletkezhet némi pontatlanság a kész alkotáson. Általában elmondható, hogy érdemes a minta leghangsúlyosabb részeivel kezdeni a munkát: például egy őzikés tájképnél az őzizékkel, egy romantikus tengerparti sétánál az szereplők arcával, majd testével, egy csendéletnél pedig a gyümölccsel, vagy a virágokkal. Hogy miért van ez így? Mert ha először körbevarrjuk a gobelin képünk központi elemét, akkor kevesebb lehetőségünk van magának a mintának a szép és igényes kivarrására. És a kép központi elemein feltűnőbb lehet egy kis pontatlanság és egyenetlenség, mintha a háttérrel történne ugyanez.


A fenti potenciális problémák ellenére is mindenki képes arra, hogy csodaszép gobelineket készítsen. Ha erre az egy-két dologra odafigyelünk, és van némi kis kézügyességünk és türelmünk a kézműveskedéshez, akkor garantált a siker.

A kosár üres!