Kezdő lépések gobelin kezdőknek- Éva Kézimunka
Üdvözöljük
Gobelin kedző lépések

Gobelin – az első lépések


Lenyűgöznek az egyedi kézműves alkotások? Tetszenek azok a tömött, és precíz felületek, amelyek a gobelin öltések sokaságából születnek? Szeretnéd, ha a saját alkotásaiddal díszíthetnéd otthonod? Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan is láss hozzá életed első gobelin képéhez.


Az első lépés természetesen az anyagok beszerzése. Hogy mi mindenre lesz szükséged?


  • Fonal: függ a készülő kép típusától is. Használhatsz osztott hímzőfonalat hozzá, vagy vastagabb gyapjúfonalat is. Ha aprólékosabb és részletgazdagabb a kép, és több színből is áll, akkor érdemes osztott hímzőfonalat választani inkább. Soft Cotton ez az osztott hímzőfonal és a gyapjú fonal között van és a gyapjú fonal kiváltására alkalmas.
  • Kanava: a gobelin kézimunkák alapját hívják kanavának. Többféle közül választhatunk. Tűgobelinnek nevezik azt a módszert, amikor merev, kis lyukú kanavára dolgozunk. Ezzel a módszerrel iszonyú aprólékos munkával csodálatos, részletgazdag alkotások születhetnek. Persze elsőre semmiképp sem érdemes ezzel próbálkoznunk. A sikerélmény sokkal biztosabb, ha nagy lyukú kanavára dolgozunk vastag hímzőfonallal (Soft Cotton vagy gyapjú) gyapjúfonallal, így nagyobb öltésű alkotás születik, ami szintén lenyűgözi majd környezetünket színeivel, ugyanakkor elkészítése jóval kevesebb időt vesz igénybe.
  • Ráma: segít kifeszíteni az alkotásunkat, fontos, hogy mérete illeszkedjen az adott gobelinhez

  • Ha először készítesz gobelint, akkor jó, ha nem Te magad akarod megtervezni a mintát. Először érdemesebb néhány előre elkészített, gépi festésű gobelint kivarrni, hogy ráérezz az ízére. Szerencsére ma már rengeteg csodaszép minta közül választhatunk, így biztosan megtaláljuk azt, amelyik illeszkedik egyéniségünkhöz, és lakásunkhoz is. Elsőre érdemes olyan képet választani, aminek a kivarrásához maximum 8-10 szín szükséges. Később, ha ez könnyen megy, nyugodtan átválthatunk az összetettebb, színesebb képekre is.


    Hogy hogyan is néz ki a gobelin öltés? Hogy ne legyen olyan egyszerű, ebből is többféle van, de leggyakrabban a ferde gobelin öltést alkalmazzuk. Az öltéseknek a gobelin kép színén balról jobbra kell dőlniük, a fonákján pedig jobbról balra. Ha nehéznek tűnik, akkor az interneten akár videókat is találhatunk róla, vagy megkérhetjük valamelyik gobelines ismerősünket, hogy mutassa meg.

    A kosár üres!