Gobelin -Éva kézimunka
Üdvözöljük
A gobelin

A gobelin


Cikkünkben megmutatjuk, hogyan készíthetsz gyönyörű gobelin képeket magadnak és szeretteidnek, megismertetünk a gobelin készítés történetével, és azt is megtudhatod, hogyan lesz a gobelinből magas művészet! Az elmúlt években a tömegtermékek sokaságába fulladva újra megtanuljuk értékelni a szeretettel készített kézműves alkotásokat. A gobelin képek varrása egy nagyszerű lehetőség arra, hogy értékesen töltsük el időnket, és szebbnél szebb alkotások szülessenek meg a kezünk között.A gobelin története


gobelin, gobelin kép


Egyes vélekedések szerint a gobelin kialakulása az ősmagyarság idejéig nyúli vissza, de ami biztos, az az, hogy a 15. században Párizs környékén működő kelmefestő műhelyből kikerült szövött kárpitokat illették először gobelin névvel, mégpedig a francia Gilles Gobelin textilfestő művész alapján. Az első gobelin képek a nagyon divatosnak számító olasz festészettel kívánták felvenni a versenyt, és a tehetős főúri osztályok tagjait tekintették célpiacnak. Az üzlet bejött, és IV. Henrik Colbert minisztere szépen felvásárolta a műhelyt, és királyi manufaktúrává változtatta át, és asztalosoknak és ékszerkészítőknek is helyet adott, ez pedig növelte a különböző művészeti ágak összekapcsolódási lehetőségeit.


A gobelin a 19. században volt a legnépszerűbb, a polgári családok asszonyainak kedvelt elfoglaltsága volt az iparosodás korában. Lassan megjelent a gobelin minták tömeggyártása is, először Németországban. A korai gobelinek témáit legtöbbször a vallás és az irodalom (a szerelmes költészet) adta, de mintául szolgált a nagy olasz festőguruk sok-sok alkotása is.


Hogyan készíts gobelin képeket?

gobelin hímzés
Első gobelin képeidnél érdemes komplett gobelin készletet vásárolnod előnyomott mintával és fonalakkal együtt, így lényegesen megkönnyíted a dolgodat és lecsökkented a fonalválasztásból eredő hibalehetőségeket. A kezdeti sikerélmény nagyon sokat számít! Ha már tudod, hogy milyen gobelint fogsz kivarrni, milyen színekkel és milyen anyagra, akkor nincs más, minthogy hozzákezdj az öltögetéshez! Első lépésben egy legfeljebb 8-10 szín felhasználásával készülő képet érdemes választanod.


A gobelin varrása:
Az alaptechnika lényege, hogy egymás mellett átlósan elhelyezkedő aprócska öltéseket varrjunk anyagunkra. Ennek köszönhetően kapjuk meg a gobelinre jellemző zárt, tömött felületet. figyelj oda, hogy az öltéseid ne legyenek túl lazák, de túl szorosak sem! Ha először nehéznek tűnik, ne aggódj, néhány gobelinnel eltöltött óra, és már könnyedén fog menni! Egyébként sokféle gobelin öltés létezik, ahogy egyre több időt szánsz erre a módszerre, úgy valószínűleg egyre több ilyen technikát is ki szeretnél majd próbálni. A gobelin technikával csodaszép, az ízlésednek megfelelő képeket készíthetsz saját magadnak, vagy ajándékba is. A képek mellett párnahuzatokat, szőnyegeket, és akár táskákat is varázsolhatsz!További öltéstechnikák:


Gyöngyöltés: szintén kedvelt gobelin öltésfajta, amely során jobbról balra öltögetünk az anyagon.Átlós gobelin öltés: az öltéssel átlósan haladj fentről lefelé, majd vissza. Ez az öltéstípus nem húzza össze az anyagot, így csodaszép lesz az elkészült kép.

A különböző öltésfajták variálhatók is, így a gyakorlott gobelinezők még tökéletesebbé tehetik az elkészült kép nyújtotta összhatást.


A gobelin és a magasművészet


A gobelin készítés napjainkban itthon és külföldön is nagy népszerűségnek örvend. Aki elkezdi ezt a technikát gyakorolni, talán nem is gondolja, hogy az örömet okozó kézimunka akár a magas művészet része is lehet. Külföldi gobelinművészek viszont felismerték ezt, és igazán modern gobelin alkotásokat hoznak létre. Erre mutatunk néhány példát:

gobelin alkotásA Chicago-ban élő Lynn Basa gobelin képe


Ellen O’Leary egyik felületkísérleteGobelin alkotás

gobelin, gobelin képTatyana Koozina orosz textilművész alkotása


Ha kezdesz belejönni a gobelin képek készítésébe, akkor akár saját mintát is tervezhetsz, ezekhez pedig ihletet adhatnak a külföldi gobelin művészek alkotásai.

A kosár üres!